7 tips bij treuzelende kids in de ochtendspits

Mensen die mij kennen, weten dat ik een ontzettend ochtendhumeur heb… Voordat ik een kop koffie gedronken heb, moet je bij mij niet aankomen met moeilijke vragen (liever ook geen makkelijke vragen overigens). Mijn lontje is kort, héél kort! ‘Pedagogisch juist’ reageren is al helemaal een lastige. Tel daar een kind bij op dat óók een hekel heeft aan opstaan en daardoor enorm treuzelt en je weet dat wij ons elke morgen in een soort mijnenveld bevinden. Hoe ga je om met treuzelende kids tijdens de ochtendspits? Zeven tips die jou helpen niet te ontploffen én op tijd te komen.

7 tips bij treuzelende kids in de ochtendspits

1. Bedenk van te voren wat er allemaal mee moet naar school

Zorg dat huiswerk, gymspullen en andere zaken de avond van tevoren al in de schooltas zitten! Niks is erger dan al deze dingen te moeten zoeken, als je al op het punt staat om weg te gaan (voor mij écht reden tot ontploffen als we laat zijn en er moet ineens iets van een glazen potje mee voor de handenarbeid…).

2. Zorg voor structuur

Elke ochtend op dezelfde manier laten verlopen zorgt ervoor dat de kinderen weten wat ze moeten doen. Geef korte opdrachten en niet teveel opdrachten tegelijk. “Kleed je aan, geef de poes eten en pak je huiswerkmapje” werkt meestal niet. Met een beetje geluk onthouden ze één opdracht. Niet teveel in één keer vragen dus. Vertel je kind regelmatig hoeveel tijd er nog over is tot ze naar school moeten (deze tip werkt natuurlijk alleen bij wat oudere kinderen met tijdsbesef). Hier werkt ook de belofte van televisie kijken als er tijd over is erg goed. Zelfs mijn zoon wil zich dan soms wel eens een beetje haasten om nog even een programma te kunnen kijken.

3. Sta op tijd op

Een beetje een open deur, maar sta op tijd op! Veel stress over opschieten ontstaat, doordat er eigenlijk simpelweg te weinig tijd is. Hoe fijn het ook is om een keer extra op snooze te drukken, je krijgt er spijt van. Kon je vroeger -toen je geen kinderen had- in twintig minuten gedoucht, aangekleed en mét mascara de deur uit? Dat gaat je nu niet meer lukken. Accepteer het. Ruim voldoende tijd in voor jou en je kind om rustig aan te kleden, te ontbijten én die leuke vlecht te maken (of die omgevallen beker melk op te dweilen…).

4. Leg kleding klaar

Zorg dat de kleding van je kind al klaar ligt. Zo hoef je ’s morgens niet in de ‘nog te vouwen was’ opzoek naar een schone set kleding en twee dezelfde sokken. Ook hoef je geen discussies te voeren of de outfit leuk genoeg is voor je zoon of dochter (die discussie heb je de avond ervoor namelijk al gevoerd).

5. Maak lunchtrommels de avond van te voren klaar

Deze lijkt me echt enorm handig! Maar eerlijk gezegd lukt het mij maar zelden om het ook echt te doen. Als ik me om elf uur ’s avonds bedenk dat ik naar bed wil, kies ik er toch voor om die lunchtrommel de volgende dag te maken (of eigenlijk moeten mijn kids die zelf maken, maar mijn treuzelaar redt dat zelden…). Punt van aandacht dus. Stap één voor mij is eerst zorgen dat mijn kinderen leren om hun brooddoosjes in de vaatwasser te doen! (scheelt weer een afwasactie in de ochtend).

6. Dek de tafel ’s avonds

Voor veel mensen is dit een uitkomst. Wij ontbijten altijd samen en er is natuurlijk altijd één iemand als eerste beneden. Diegene dekt bij ons de tafel. Niet perse nodig dus dit eerder te doen. Maar voor mensen waarvan de partner vroeg weg is, en die dus alles alleen moeten doen in de ochtend, is dit een hele goede. Je hoeft alleen de koelkast dingetjes nog op tafel zetten en er kan gegeten worden!

7. Blijf rustig…

En last but not least: probeer rustig te blijven als het je toch allemaal te langzaam gaat. Hoe meer jij pusht, hoe meer je kind over het algemeen zijn hakken in het zand zet. En dan komt jouw redelijke boodschap: “we komen te laat” écht niet meer binnen. Haal adem, tel tot tien en bedenk je dat de wereld ook niet vergaat als je een enkel keertje te laat bent. Deze laatste tip gaat mij nooooit lukken vrees ik, maar gelukkig is daar papa nog. Die heeft én geen ochtendhumeur én nooit stress. Dus als ik merk dat ik wil ontploffen, kijk ik hem lief aan en komt het goed. Heerlijk!

Hoe gaan de ochtenden bij jullie? Hebben jullie nog gouden tips om de dag gezellig én rustig te beginnen? Laat het ons weten.

Comment ( 1 )

  1. Replykarin
    Zo herkenbaar!! Iemand tipte mij om een keer een week te nemen en je kind bewust te laten ervaren wat er gebeurd als ze te laat komen en waarom het belangrijk is om op tijd te komen. Meld het even bij de juf dat ze weet waar je mee bezig bent, want te laat komen is natuurlijk niks voor jullie. Het schijnt heel goed te werken. Zelf heb ik een keer op het punt gestaan het uit te proberen, maar toen ging het in eens beter.

Leave a reply

Your email address will not be published.