Feiten en fabels over luizen

Alleen al het woord luizen zorgt voor enorme kriebels op het hoofd van veel mensen. Op het moment dat je er één (of véél meer) ontdekt in het haar van je kind is dat al helemaal reden tot grote paniek (en schaamte). Niet nodig! Het overkomt iedereen wel een keertje en het is over het algemeen prima te behandelen. Toch zijn er nog steeds een boel fabeltjes in omloop over deze kleine kriebelbeestjes. Wij zetten een aantal fabels en feiten op een rij.

Feiten en fabels over luizen

Luizen zitten alleen op hoofden van ‘vieze, onverzorgde’ mensen

Fabel! Het interesseert een luis helemaal niets of je schoon bent of juist niet. Elk hoofd is prima! Als er maar wat te drinken valt…

Luizen kunnen springen

Fabel! Een hoofdluis is geen vlo. Ze kunnen alleen maar lopen en hoppen dus niet van hoofd naar hoofd. Je kunt dus alleen besmet raken door haar-op-haar-contact. De luis loopt dan naar het andere hoofd, via de haren die elkaar raken. Dat lopen doen ze wel super snel. Met hun zes pootjes klimmen ze behendig én snel! Ze kunnen wel 30 cm in een minuut klimmen. Een korte knuffel is dus voldoende voor een luis om een ‘nieuw restaurant’ te betreden.

Een luis gaat dood zonder mensenbloed

Feit! En dat gaat nog best snel ook! Een hoofdluis heeft constant warmte en vocht dat van de hoofdhuid verdampt nodig. Ook moet de luis vijf keer per dag bloed kunnen drinken. Zonder deze drie elementen kan een hoofdluis niet langer dan 48 uur overleven, maar is ver voor die tijd al te verzwakt om zich te kunnen voortplanten. Het is dus vrijwel onmogelijk om besmet te raken door een luis die bijvoorbeeld op de bank gevallen is.

Een hoofdluis legt in een maand ongeveer 250 eitjes

Feit! Tel daarbij op dat een luis al een week nadat hij uit het eitje is gekomen, zich kan voortplanten en je weet dat actie écht nodig is! Denk dus niet als je op vakantie bent dat de behandeling na de vakantie wel komt… Hup in je beste Frans anti luizen shampoo halen (want óók in Frankrijk hebben mensen wel eens luizen)!

Als een gezinslid luizen heeft, moet ik het hele huis reinigen

Fabel! Veel mensen bellen nog net niet de bestrijdingsdienst en ontsmetten het hele huis. Knuffels, jassen, beddengoed: alles gaat in de was en het hele huis moet van onder tot boven gezogen. Relax, pak een kop koffie en ontspan. Dit is echt achterhaald! Het is absoluut onnodig om je hele huis te poetsen.

Hoofdluizen zijn volledig afhankelijk van de lichaamswarmte van hun gastheer. Hoofdluizen moeten meerdere keren per dag bloed drinken om te overleven. Daarom heeft een hoofdluis niets te zoeken buiten zijn gastheer. En toch vind je wel eens een luis in huis. Dat klopt. Wanneer een luis te zwak of oud is, heeft hij geen kracht meer om zich vast te houden en valt dan uit het haar. Een oude of verzwakte hoofdluis kan in bed, huis of op een kraag gevonden worden, maar kan geen eitjes meer leggen en vormt dus geen gevaar meer. (bron: de luizenkliniek, rivm en landelijk steunpunt hoofdluis)

Een luizenzak voor elk kind op school helpt besmetting voorkomen

Fabel! Een luizenzak of luizencape helpt niet bij het voorkomen van hoofdluis. Dit omdat luizen er alles aan doen om op een hoofd te blijven. Eenmaal van het hoofd af zijn ze al zwak of worden ze zo snel zwak, dat een nieuwe besmetting erg onwaarschijnlijk is. Voor je eigen gemoedsrust is zo’n zak wellicht wel fijn, maar het voorkomt niks.

Hoofdluis wordt ook wel selfieluis genoemd

Feit! In principe kan iedereen luizen krijgen: jong, oud, lang of extreem kort haar, jongen en meisje. Toch komt de luis voornamelijk voor op basisscholen. Makkelijk te verklaren omdat kinderen op die leeftijd veel dicht op elkaar spelen. Met de komst van de ‘selfie’ is er een enorme toename in hoofdluizen op het voortgezet onderwijs ontstaan. Koppies bij elkaar, foto maken en hup een luis die de overstap maakt. Check dus ook je puber op luizen (en jezelf!)!

Het is verstandig elke week je haar te kammen met een luizenkam

Feit! Als je geen hoofdluizen (meer) hebt, helpt het om standaard één keer per week je haren te blijven kammen met een netenkam. Op die manier blijf je luisvrij, omdat de luis weinig gelegenheid krijgt om zich voort te planten (haren in een knot, gel, haarlak, tea tree oil kunnen een beetje helpen om luisvrij te blijven maar bieden geen garantie).

Je moet je schamen als je luizen hebt

Dat dit een fabel is, dat weet iedereen natuurlijk. Toch blijft het een dingetje voor de meeste mensen. Het voelt toch een beetje viezig en dus wordt er niet over gesproken. Dat is vooral jammer omdat daardoor school, clubjes, vriendjes en vriendinnetjes niet te weten komen dat er gecontroleerd moet worden op luizen… Op deze manier besmetten kinderen elkaar keer op keer weer. Stap dus over je schaamte heen en vertel het als iemand in het gezin luizen heeft.

Zou jij het eerlijk zeggen als jij of één van de kinderen luizen heeft? Waarom wel of waarom niet?f

Leave a reply

Your email address will not be published.