Koken met kinderen is gezond én verstandig!

Wist je dat kinderen beter eten als ze je mogen helpen met koken? Uit onderzoek blijkt dat kinderen die helpen bij de bereiding van het avondeten significant meer groenten en gemiddeld 25% meer aan calorieën eten. Een goede reden dus om eens samen met hen de keuken in te duiken!

Koken met kinderen is gezond én verstandig!

Veiligheid voor alles

Hartstikke leuk natuurlijk dat samen koken, maar al die hete pannen maken het toch wel erg spannend. Uiteraard laat je een driejarige niet zelfstandig de spaghetti afgieten, maar groenten wassen, bloem zeven, ingrediënten roeren of zachte dingetjes snijden kan prima. Naarmate de kinderen ouder worden, kun je ze steeds meer zelf laten doen. Tot ze uiteindelijk ook zelf bij de pannen mogen staan. Wanneer dat moment is, is voor elk kind anders. Er zijn tienjarigen die prima zelf een pasta gerecht maken, maar de tienjarige hier thuis??? Die is zo snel afgeleid dat ik hem écht nog niet met kneiter hete vloeistoffen aan de gang laat gaan. Zelf inschatten dus én altijd zelf ook mee koken (dat is de lol ervan tenslotte).

Waarom koken goed is voor de ontwikkeling van je kind

Koken is hartstikke goed voor een flink aantal ontwikkelingsbehoeften. Bijvoorbeeld:

  • Motorische vaardigheden: koken is voor kinderen een enorm goede oefening. Denk aan een eitje breken, roeren, snijden etc. Allemaal fijne motoriek!
  • Taal: een recept dat gelezen én begrepen moet worden om een gerecht te laten lukken, is een goede leesoefening.
  • Rekenen: het afmeten en afwegen van hoeveelheden, maar ook een recept voor twee personen omzetten naar een recept voor vier man. Allemaal rekenvaardigheden (en ze hebben niet eens door dat ze oefenen!).
  • Eigenwaarde: wanneer uiteindelijk iedereen smult van de maaltijd, glimmen ze van trots omdat zij dat gemaakt hebben! Ze kunnen koken!

En als laatste is het natuurlijk ook een momentje quality time tussen ouder en kind. Het is gezellig en je kunt even lekker kletsen. Zeker oudere kinderen praten makkelijker als ze tegelijkertijd iets te doen hebben (afwassen is daar ook ideaal voor over het algemeen, maar zie ze maar eens aan de afwas te krijgen als er een vaatwasser staat…).

Twee recepten om mee te beginnen

Kortom: genoeg redenen om eens lekker met je kind aan het kokkerellen te gaan! Om jullie een beetje op gang te helpen alvast twee kidsproof recepten. Lekkere broccoli kaaskoekjes én gevulde paprika’s. De oudere kinderen kunnen het bijna helemaal alleen en de allerkleinsten hebben genoeg te helpen bij deze recepten! Have fun!

Leave a reply

Your email address will not be published.