Positief opvoeden

We willen allemaal dat onze kinderen opgroeien tot gelukkige mensen met een gezonde dosis zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Een fijne jeugd om op terug te kijken en een warme band met ouders, opa’s, oma’s, broers en zussen gunnen we ze uiteraard ook. De ontwikkeling van onze kinderen en de manier waarop ze later in het leven staan, worden echter beïnvloed door heel wat factoren. De erfelijke aanleg (zoals temperament en karakter) en invloeden uit de omgeving en uit de maatschappij zijn veelal factoren waar je als ouder weinig of geen invloed op hebt. Wat je wel in de hand hebt, is de manier waarop jij met jouw kind omgaat. Uit onderzoek blijkt dat positief opvoeden het beste resultaat geeft!

Positief opvoeden

Wat houdt positief opvoeden in?

Positief opvoeden betekent simpelweg door goede communicatie en veel positieve aandacht een kind te helpen in zijn ontwikkeling. Een rondje internet leidde naar vier opvoeddoelen die kunnen helpen bij een positieve opvoeding.

Positief contact bevorderen

 • Tijd en aandacht aan je kind besteden (en nee dat betekent heus niet 24/7 een entertainmentprogramma paraat hebben, maar wel weten wat jouw kind bezig houdt en regelmatig tijd doorbrengen samen).
 • Praten met je kind en luisteren naar je kind (je weet wel zonder tegelijkertijd op je telefoon te kijken…).
 • Je kind laten zien dat je van hem houdt (lekker en veel knuffelen en zeggen dat je blij bent met ze).

Nieuwe vaardigheden en gedrag leren

 • Zelf het goede voorbeeld geven (kinderen leren namelijk meer van wat ze jou zien doen dan van wat jij ze vertelt… oei).
 • Gebruikmaken van spontane leermomenten (zoek het eens op als je kind vraagt hoe oud een regenworm wordt, is er een band lek plak deze samen, hoe vraag je iets netjes aan een ander etc.).
 • Vragen, vertellen en voordoen.

Gewenst gedrag bevorderen

 • Complimenteren (wel op een goede betekenisvolle manier, kinderen groeien van complimenten).
 • Positieve aandacht geven (benoem wat goed gaat en speel ook eens samen).
 • Je kind boeiende activiteiten aanbieden (een kind dat zich kan vermaken gedraagt zich meestal beter en is vrolijk, help je kind eens op weg om lekker te gaan spelen).

Omgaan met ongewenst gedrag

 • Duidelijke basisregels hanteren (en nee dat zijn natuurlijk geen enorme waslijsten maar denk aan “wij doen elkaar geen pijn”, “tijdens het eten geen speelgoed aan tafel”).
 • Je kind direct aanspreken op zijn gedrag (pas thuis zeggen wat je kind tijdens een bezoekje verkeerd deed heeft geen enkele zin, dat is al zo lang geleden).
 • Ongewenst gedrag gepast negeren (let op: gedrag negeren, dus niet je kind! Zeurt je kind aan één stuk door terwijl je al hebt uitgelegd waarom iets niet kan? Niet meer op in gaan! Alles dat je aandacht geeft groeit.
 • Heldere instructies geven (“We gaan straks naar oma” is véél te onduidelijk, en “niet op de bank springen” zegt niets over wat je wél wil).
 • Logische consequenties verbinden aan het gedrag van je kind (maken de kinderen steeds ruzie om een stukje speelgoed, dan is het beter om dat speeltje even weg te nemen dan te zeggen dat de kinderen geen snoepje krijgen bijvoorbeeld).

Tot slot

Allemaal leuke handvatten die bewezen goed werken en waar je dus zeker iets mee kan als ouder. Toch is er nog één ding dat je ook niet moet vergeten. Niemand is perfect. Je kind niet en jij ook niet. Het lukt dus echt niet altijd om volgens al deze richtlijnen pedagogisch juist te reageren. En dat geeft ook helemaal niet. Zolang een kind maar voelt dat er van hem gehouden wordt, ben je al een heel eind op de goede weg!

Leave a reply

Your email address will not be published.