Schoonmaken: hoe doen jullie dat?

Ik heb één totaal zinloze bezigheid in mijn leven… schoonmaken! Ik hou van netjes en schoon en dat is nogal lastig met drie kinderen in huis die juist dát totaal onbelangrijk lijken te vinden. Dus heb ik, met de jaren, wat van mijn perfectionisme laten varen en mijn standaard van “schoon” enigszins naar beneden bijgesteld. Maar nog… het is zo ontzettend veel werk om het allemaal een klein beetje netjes en schoon te houden. Ik vraag me dus ook oprecht af hoe al die andere moeders dit doen?

Schoonmaken: hoe doen jullie dat?

 

Was

Met stip op één op mijn huishoud-ellende-lijstje staat de was. Héél af en toe gebeurt het dat mijn wasmanden leeg zijn halverwege de dag. Na een klein vreugdedansje en een compliment aan mezelf over mijn geweldige was skills zit die zelfde wasmand in de avond gewoon weer vol! Want alle kids hebben gedoucht en voetbalkleding én gewone kleding is vies geworden. Met een beetje pech heeft mijn oudste zoon zijn kamer opgeruimd en belandt alle kleding, waarvan hij geen zin heeft om het op te vouwen, óók nog in de wasmand.
Zeg je was dan zeg je strijk. Ook zo’n leuk en tijdrovend klusje… Tel daarbij op dat het bij elkaar zoeken van twee dezelfde sokken in een mand vol schone was iedereen een nervous breakdown op zou leveren en je begrijpt dat dit niet mijn favoriete bezigheid is.

De vloer

Nog zo iets. Ik kan stofzuigen wat ik wil maar de vloer is echt nooit lang schoon. Elke maaltijd weer ligt er onder de stoel van de jongste een groot deel van wat er in eerste instantie op zijn bord lag …. Schoenen uittrekken als je door zand gebaggerd hebt is ook iets wat niemand hier doet. En iedereen die een kind op een sport met kunstgras heeft zitten weet dat alle rubberkorrels NIET op het kunstgras liggen maar bij de spelertjes thuis! Aaaargh! Ik stofzuig dan ook dagelijks en de woonkamer regelmatig vaker. Over dweilen hebben we het maar even niet.

Hoe dan?

Behalve de twee bovengenoemde steeds terugkerende zaken heb je natuurlijk ook nog het stoffen, poetsen, dweilen van beneden tot boven elke week, de badkamer, het toilet, het bedden verschonen, ramen lappen en altijd maar opruimen, opruimen en opruimen. Ik vind het één grote ellende om het allemaal voor elkaar te krijgen! Maar het lijkt of het jullie allemaal wél lukt. Hoe doen jullie dat? Hebben jullie een wekelijks huishoudschema of misschien wel een huishoudelijke hulp? Hoe vaak poetsen jullie de badkamer of verschonen jullie de bedden? Hoe overleven jullie de was? Hebben jullie naast je huishouden dan ook nog tijd voor leuke dingen? Kortom vertel me jullie geheim en deel met mij jullie huishoudschema!  Wie weet steek ik er wat van op!

 

 

Comment ( 1 )

  1. ReplyLusanne
    Het huishouden is ook mijn minst favoriete bezigheid thuis.... Daarom maak ik het mezelf zo makkelijk mogelijk. Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat wij een gezin van 3 zijn en dus niet extreem veel was hebben.... Hoe ik dat doe: * De wasmachine draait zodra de trommel vol zit en wanneer het droog is vouwt 1 van ons het gelijk op. * Op maandag (mijn vrije dag) doe ik een uur lang zonder telefoon, maar met goede muziek een poetsrondje door het huis, ik stof alles, gooi wat toiletreiniger in de potten, haal er een borstel door en poets het ff, een bed verschonen enz. Niks bijzonders en niks extra’s. Ik kan je vertellen in 1 uurtje kom je heel ver. * Per week heb ik 1 zone in huis die ik die week extra aandacht geef. Als je elke dag iets kleins doet in die betreffende zone valt het best mee. Deze week was bijvoorbeeld de 1e verdieping aan de beurt: ik heb deze week alle ramen aan de binnenkant gewassen. Een andere keer als deze zone aan de beurt is doe ik bijvoorbeeld de binnenkant van de kledingkast ff uitsoppen. * Op mijn vrije dagen haal ik een stofzuiger door het huis en op ’Sopmaandag’ dweil ik. * Ik ben niet te perfectionistisch, maar het mag ook geen bende zijn, dat dan ook weer niet. Maar goed is genoeg? Nog een paar tips: * Sokken doe ik in een grote waszak, zo wordt er geen sok meer opgegeten door het wasmachine monster. * zoonlief ruimt grondig zijn kamer op voordat ik op ‘Sopmaandag’ langs kom, anders wordt er niet schoongemaakt en dat kan me dan ook niks schelen ☺️. * manlief is ‘Chef sanitair’ en hij is verantwoordelijk voor het schoonmaken van de douche. Daar hoef ik me niet druk om te maken. Maak je huisgenoten ergens verantwoordelijk voor!! * Minder spullen in huis betekent echt: minder schoonmaken.

Leave a reply

Your email address will not be published.