Waarom buitenspelen beter is dan gamen

“Mam mogen we gamen?” is het eerste wat mijn negenjarige zoon vraagt als hij uit school komt .
“Eerst naar buiten jullie en het laatste uurtje mogen jullie wel even op de xbox” is dan meestal mijn reactie. Het game-gedrag van mijn zoon en zijn vriendjes baart mij regelmatig toch wel zorgen. Ik wil namelijk het liefst dat mijn kind lekker buitenspeelt. De hele dag als het even kan! Hij geniet er ook enorm van als we naar het bos, de natuurspeeltuin of een ‘Wilde Buiten dag’ van Oerr gaan (Tip!!!). Voetballen met vriendjes is ook altijd leuk. En toch steeds weer die vraag bij thuiskomst uit school…

Twee vragen schieten mij steeds door het hoofd. Hoeveel gamen is nog oké? En: hoe zorg je ervoor dat jouw kind niet steeds ergens anders wil spelen, omdat onbeperkt gamen daar wél mag?? (ja zo geraffineerd zijn die mannetjes wel) Een pleidooi voor meer buitenspelen vind je hieronder. En terwijl je dit leest, stuur ik ze hier dan nog ff lekker de frisse buitenlucht in!

buitenspelen

Het belang van buitenspelen

De media staan er vol mee dat de kinderen van nu veel te weinig buitenspelen. Maar waarom is buitenspelen nou eigenlijk zo belangrijk?

Buitenspelen voorkomt overgewicht

Allereerst is buitenspelen voor kinderen de belangrijkste vorm van beweging. Het voorkomt écht overgewicht.
80% van de kinderen haalt de norm van voldoende bewegen niet! In deze tijd pakken we voor bijna alles de auto en we zitten met z’n allen meer dan ooit. 15% van deze kids heeft zelfs behoorlijk overgewicht.

Buitenspelen goed voor de ontwikkeling

Nu denk je misschien “mijn kind is helemaal niet dik” maar buitenspelen is behalve ter voorkoming van overgewicht ook voor veel ontwikkelingsgebieden van groot belang. Door buiten te spelen ontwikkelt een kind zijn motoriek. Het leert balanceren, springen, kruipen, ontwijken, klimmen, hangen, zwaaien, slingeren, vallen en nog veel meer. Kortom een kind leert zijn lichaam kennen met alle mogelijkheden en onmogelijkheden die het heeft. Heel belangrijk want als een kind dit goed kan oefenen, heeft het op latere leeftijd minder kans op ongelukken en botbreuken.

Buitenspelen goed voor sociale vaardigheden

Wat bij buitenspelen ook tot ontwikkeling komt zijn de sociale vaardigheden van een kind. Ze ontmoeten andere kinderen, spelen samen en moeten dus ook leren afspraken maken en conflicten oplossen als ze het niet eens zijn. Een goede leerschool lijkt mij!

Buitenspelen is een ontdekkingsreis

Buitenspelen nodigt ook uit tot onderzoeken en ontdekken. De ruimte is telkens anders, de situatie en weersomstandigheden zijn telkens anders en alle zintuigen komen aan bod. Daar leert een kind enorm van!

Er zitten dus behoorlijk wat voordelen aan dat buitenspelen.

Wat kunnen ouders doen?

Simpel! Zorgen dat ze buiten komen! Als het kan lekker zonder papa en mama (juist die vrijheid is heerlijk) maar als dat (nog) niet kan, is samen naar buiten gaan ook heel leuk. Quality time met je kind hoeft niet perse alleen knutselend aan de keukentafel of bij het naar bed gaan. Samen er op uit is ook fijn!

Niets nodig

En het mooie is, het vraagt helemaal niet zo veel van jou als ouder. Zoek een bankje op en kijk vooral naar je kind. Geniet! Elk kind speelt van nature en gaat op onderzoek uit (ja ook die van jou!). Zelfs zonder materialen speelt een kind met wat er wel is aan takken, blaadjes, zand en modder etc. Laat ze lekker onderzoeken!

Laat ze

Ook belangrijk: grijp niet teveel in. Een kind heeft uitdaging nodig. Daar groeien ze van. Een ouder die steeds “pas op, kijk uit” roept, maakt een kind onzeker en juist die kinderen vallen (i know dit is een moeilijke voor moeders…). Kinderen weten over het algemeen heel goed wat ze wel en niet kunnen. Hun trotse koppie wanneer iets moeilijks, zoals in een boom klimmen, gelukt is, is goud waard! Dus draai desnoods je hoofd even om als je het niet kunt aanzien en bijt op je tong en laat ze proberen!

Lekker vies

Vies worden moet en een blauwe plek of schram is niet erg! Dat is juist een teken dat er goed gespeeld is!

Ontspannen

En last but not least: contact met de natuur maakt dat de kids hun energie kwijt kunnen en weer helemaal op kunnen laden voor de wereld waarin al zo veel moet. Niets zo ontspannend als buiten zijn.

Kortom: lekker naar buiten allemaal! En heb jij dé gouden tip? Laat het ons weten!

Comments ( 3 )

  1. ReplyMir
    Hoi, wat ontzettend mooi om dit pleidooi over buitenspelen te lezen! Ik denk trouwens dat ook het goed is dat binnen kinderen ook worden gestimuleerd om fantasiespel met lego, playmobile, poppen en/of verkleedkleren te spelen. Maar misschien hebben jullie nog wat aan onderstaande tips over websites over Internet, sociale media, games, films en tv: Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft brochures ontwikkeld die antwoorden geven op vragen over mediaopvoeding en het gebruik van media in het gezin. www.mijnkindonline.nl Website van Mijn Kind Online, kenniscentrum jeugd en (digitale) media. www.mediasmarties.nl Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van het kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar. www.veiliginternetten.nl Veilig internetten is een website waar je tips, trics en praktische stap-voor-stap-uitleg kunt vinden over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten. Je vindt er tips hoe je veilig omgaat met je online privacy, hoe je veilig gebruik maakt van wifi, wat je kunt doen en laten op sociale media, en je vindt er uitleg over hoe je kinderen helpt veilig online te zijn. Deze site is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet. www.mediaopvoeding.nl Op deze site geven deskundigen antwoord op vragen over kinderen en media. www.wifiwijs.nl Website met leuke en nuttige activiteiten voor kinderen en ouders over het mobiele internet. www.meldknop.nl Op deze website kunnen kinderen en jongeren die iets vervelends hebben meegemaakt op internet dit melden (bv zaken als pesten, discriminatie, bedreiging, hacking of oplichting). www.kijkwijzer.nl Kijkwijzer geeft ouders een indicatie voor welke leeftijd een film of televisieprogramma geschikt is. Ook wordt informatie gegeven over leeftijdsadviezen van games.
  2. ReplyJoris
    Wij, mijn broer, zus en ik hadden laat televisie in vergelijk met onze klasgenootjes. Konden dus niet meepraten over wat zij gezien hadden op het kastje. Als ik thuis vroeg wanneer wij zo'n ding zouden aanschaffen zei ma "ga maar lekker buiten spelen, je kan je hele leven nog tv kijken" Nu heb ik dat ding twintig jaar geleden de deur uit gedaan. Ze had gelijk. Thanks mam op Moederdag.

Leave a reply

Your email address will not be published.