Welk type moeder ben jij?

Elke moeder leeft haar leven op haar eigen manier en dat is ook prima. Niemand is perfect en in elke aanpak zitten voor- en nadelen. Maar stel… we verdelen alle mama’s in vijf categorieën. Welk type moeder ben jij dan?

Welk type moeder ben jij?

De ‘volgens het boekje’ moeder

De ‘volgens het boekje’ moeder heeft alles op een rijtje. Ze kent het groeiboekje uit haar hoofd en weet dus ook precies of haar kind voor- of achterloopt in de ontwikkeling en wanneer de kleine zijn eerste groentehapje kan proeven. Ze heeft een up-to-date agenda én een dagelijks to do lijstje waardoor ze nooit afspraken vergeet, precies weet wat ze eet komende week en daar ook al de boodschappen voor gedaan heeft. Het cadeau voor de juffendag over twee weken ligt al klaar en haar wasmand is altijd leeg. Haar huishouden loopt als een trein en doordat ze zo geordend is, heeft ze zelfs nog tijd over voor leuke dingen!

De chaotische moeder

De chaotische moeder is om te beginnen altijd haar sleutels kwijt! Ze vergeet nog wel eens een afspraak en als ze met haar baby op pad gaat, vergeet ze nooit de luiertas zelf maar wel de spullen die er in zouden moeten zitten. Aan de zoogcompressen denkt ze ook pas op het moment dat ze voelt dat haar shirt wel héél nat is ineens… Regelmatig staat ze hijgend op het schoolplein want te laat opgestaan, de melk ging om en het brood was op dus het ontbijt was improviseren. Uiteraard merkt ze, zodra ze uitgepuft is, dat de schooltas van haar kind nog thuis in de gang staat… Haar huis is nooit helemaal opgeruimd, de wasmand nooit leeg, maar ze heeft wél altijd zin om gezellig een bakkie te doen en even bij te kletsen.

De ‘alles kan’ moeder

De ‘alles kan’ moeder is altijd vrolijk en vitaal. Ook al heeft ze het druk met haar eigen kleine, ze wil best even op de baby van de buurvrouw passen, zodat die even rustig kan douchen. Haar kinderen mogen altijd vriendjes en vriendinnetjes meenemen en het is nooit een probleem als ze last minute mee willen eten. Ze zegt ja tegen alle leuke ideeën van haar kinderen, zelfs als ze glitterslijm willen maken terwijl ze net haar hele huis gepoetst heeft. Deze moeder regelt als het moet helemaal alleen het jaarlijkse zomerfeest van de crèche en blijft, ondanks dat ze zoveel doet, altijd lachen! Haar huis is gezellig rommelig maar wél schoon en iedereen kan altijd binnen wippen.

De ‘zelfredzaamheid is dé oplossing’ moeder

Deze ‘zelfredzaamheid is dé oplossing’ moeder besteedt veel tijd aan het zelfredzaam maken van haar kroost. Ze draait niet bij de eerste de beste kik haar baby van buik naar rugligging, maar laat het hem even zelf proberen. De kinderen helpen zo klein als ze zijn mee in huis. Ze ruimen hun eigen speelgoed op en lopen net als mama met een doekje mee te poetsen. De kinderen van deze moeder kunnen op tweejarige leeftijd zelf hun jas en schoenen aan doen en zodra ze naar school gaan denken ze zelf aan hun tas. Deze moeder laat kinderen lekker experimenteren zodat ze nieuwe dingen leren. Ze verliest niet snel haar geduld en denkt niet als er een beker melk om gaat dat het sneller is als ze het zelf opruimt, maar laat het haar kind zelf doen. Dit alles kost even tijd, maar uiteindelijk levert het haar tijd op!

De ‘vertroetel’ moeder

De ‘vertroetel’ moeder laat haar baby niet snel huilen, helpt als iets niet lukt en staat non stop paraat voor haar kroost. Ze kleedt haar kids aan en voert ze tot ze zelf aangeven dat ze het zelf willen doen. Ze smeert brood voor iedereen, legt jassen, tassen en schoenen klaar en kan het niet aanzien als de schoen verkeerd gestrikt wordt. Loslaten vindt ze héél moeilijk, dus speelafspraakjes van de kinderen spelen zich voornamelijk bij haar thuis af en dan doet ze er alles aan om het zo gezellig mogelijk te maken. Ze heeft altijd een entertainmentprogramma paraat. Deze moeder ruimt speelgoed op, draagt de spullen van haar kind en koopt de door haar kind gewenste Dora koekjes. Als haar kind verdriet heeft, kan ze zelf ook wel huilen en ze lost graag de probleempjes voor haar kinderen op. Tijd voor zichzelf neemt ze pas als de kinderen slapen.

Welk type ben jij?

Al deze types zijn natuurlijk een beetje aangedikt en niemand past precies in één type… Maar in welk type herken jij jezelf het meeste? Ik ben benieuwd! Zelf ben ik 50% chaosmoeder, 20% alles kan moeder, 20% zelfredzaamheid moeder en 10% vertroetel moeder. Het eerste type moeder zal ik nooit worden vrees ik. Haha.

Leave a reply

Your email address will not be published.